Imprimeix

psc-psoeEl mot socialisme és definit pel Diccionari General de la Llengua Catalana com un “Sistema d’organització social segons el qual l’Estat tindria el control de les activitats econòmiques a fi que la cooperació substituís la competència, els guanys del treball fossin repartits equitativament, etc.”

La Reial Academia de la Llengua Española fixa el mot socialisme en un “Sistema de organización social y económico basado en la propiedad y administración colectiva o estatal de los medios de producción y en la regulación por el Estado de las actividades económicas y sociales, y la distribución de los bienes”.

A la vista d’aquestes definicions característiques del socialisme es desprèn, de totes a totes, que el Partit Socialista Obrer Espanyol i el Partit Socialista de Catalunya, degut a la caiguda en picat d’ambdues en braços del neolliberalisme i la seva deserció dels seus primigenis valors ideològics, no encaixen avui amb els postulats descrits del socialisme i, per tant, els hi sobra el mot de socialistes. Dit això, resulta moralment avinent i just exigir que esborrin el nom de socialistes de les seves senyes d’identitat política.

No s’ha d’oblidar que, d’ençà alguns anys, l’oligarquia dominant dels partits que ens ocupen s’ha anat endinsant pel camí dels partits de centre, si es que existeix en política el centre, fins el punt que ja ni es qüestionen l’existència del sistema capitalista malgrat la seva intrínseca perversió. En conseqüència, s’han deslligat dels principis i valors que informen el socialisme i, sobre tot, del compromís històric envers la lluita per la transformació de la societat capitalista, actualment empitjorada per la globalització econòmica.

Concretament, al fer ús de la seva condició de socialistes, a més de mantenir una propietat indeguda del mot, cauen en una impostura històrica que està devaluant i malmetent el sentit de la pròpia paraula fins a fer-la políticament inservible per l’esdevenidor durant molts anys. Per això, els que creiem que el socialisme arribarà a ser la solució per la societat, pensem que tenim l’obligació de demanar al PSOE i al PSC que facin el favor de treure el mot socialista de la seva identitat política.

Eduard Moreno