esglesia1

La Conferencia Episcopal Catalana de l'Església Catòlica seguint el fil de la seva pastoral de l'any 2011, recentment mitjançant una superficial declaració dels bisbes Catalans (els espanyols ni ho intenten), pretenen concloure l'obligació moral i evangèlica de demanar perdó per la seva adhesió activa al cop d'estat del general Franco origen de la guerra civil espanyola, la més sagnant de l'historia de la pell de brau. Desprès de la gran carnisseria de la guerra fou instaurat un regim dictatorial ferotgement repressiu que els historiadors han denominat com a clerical - feixista degut a la connivència històrica de l'Església Catòlica amb la seva ideologia política.
Quan els mitjans de comunicació han tractat els darreres dies aquesta qüestió ho han fet oblidant que, ja abans de la guerra civil, al inici de la proclamació de la II República, el cardenal Pedro Segura Sáez Primat d'Espanya publicà una pastoral demostrant la seva bel•ligerància aferrissada contra "los enemigos del legado de Jesucristo...", junt amb altres activitats per les que fou obligat a exiliar-se a Roma.
El cardenal Isidre Gomà i Tomàs que va substituir al cardenal Segura com a Primat d'Espanya, a l'any 1937 va redactar la coneguda "Carta colectiva de los Obispos Españoles" signada per tots els bisbes menys el cardenal català Vidal i Barraquer i el bisbe de Vitòria Mateo Múgica. El cardenal Gomà va justificar teològicament la guerra civil com una mena de "guerra santa" a la que qualifica com "La Cruzada", malgrat que paradoxalment el general Franco es va servir d'un nombrós contingent "d'infidels" del Marroc, enrolats en l'exèrcit insurgent per guanyar la guerra.
El cardenal Martinez Sistach, segons el diari "El Periódico" del 2 de novembre de 2013 "no veu la necessitat de demanar perdó perquè ja es va fer amb la pastoral del 2011 al disculpar-se per errors en un passat més o menys llunyà" a la qual es remet. Afegeix el Prelat que calen "estudis històrics més objectius", com si la estreta relació de l'Església Catòlica amb el regim franquista no estigués prou acreditada per la historia i sigui susceptible demanar disculpes mitjançant un simple simulacre de perdó.
Eduard Moreno

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar