"Nosaltres odiem als nazis, però no als alemanys", comentava un dels arqueòlegs encarregats d'exhumar els cadàvers de la Segona Guerra Mundial que encara queden enterrats a fosses comunes de Rússia. Aquesta declaració la feia a un vídeo que l'advocat Eduard Moreno va projectar a la conferència "Stalingrad, la ciutat de totes les guerres", celebrada en motiu del 70è aniversari de la Batalla d'Stalingrad.

L'advocat, que va anar explicant als assistents la pel·lícula, va narrar la història d'una part del poble rus, que es va veure obligat a deixar la seva llar per poder salvar-se i ajudar a defendre l'antiga URSS. A partir de la dita russa que diu que cap enemic ha conquerit Rússia si no ha creuat el Volga, Moreno va narrar les complicacions que es trobava l'enemic a l'arribar a terres russes i les dificultats dels habitants a l'hora de defendre's o exiliar-se.
La sala, plena, amb els conferenciants al fons//Neus Suñer

 

Per poder explicar el que va suposar la Batalla d'Stalingrad, Moreno va explicar els fets i les batalles més importants dels anys abans i els va acompanyar de dades molt significatives i gràfiques. "Els russos van tirar més de 1.000 bombes d'una vegada en una ofensiva l'any 1942", va comentar mentre ensenyava al públic una fotografia de les reserves d'armament russes.ateneu-9-3-13

 

A més, l'advocat va destacar el paper de les dones i el jovent en la preparació de la Batalla i la reconstrucció posterior. Va posar com exemple a les infermeres del camp de batalla, que "s'emportaven els ferits i morts com a sacs, amb una enteresa formidable". Tot i que alguns assistents van apuntar que el paper de les dones va ser conseqüència de la desocupació dels llocs de treball per part dels homes que havien marxat a lluitar, Moreno va remarcar que les dones ja havien aconseguit drets laborals i una funció molt important dins la societat russa amb la Revolució de 1905. Dels joves va remarcar el seu paper com aviadors i soldats: "molts nens de 15 anys falsificaven la seva edat per poder pilotar avions per defensar la seva pàtria. El més increïble de tot és que ho aconseguiren, i que feren una feina extraordinària".

 

Escriure un comentari


Códi de seguretat
Actualitzar